Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 24. 16:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

El a kezekkel a pálinkámtól! - Külföldi lapszemle Magyarországról

El a kezekkel a pálinkámtól! - Külföldi lapszemle Magyarországról

El a kezekkel a pálinkámtól! közölt cikket csütörtökön Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.

El a kezekkel a pálinkámtól! címmel ír csütörtöki számában a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt Budapest és Brüsszel miatt kialakult konfliktusról Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.
A lap budapesti tudósítója, Corentin Léotard megállapítja, hogy a nemzeti függetlenséget, valamint a nemzeti identitást érintő kérdések "szuperérzékeny" témának számítanak "az egykori kommunista Európában", így minden brüsszeli beavatkozás könnyen olyan értelmezést kaphat, hogy az Európai Unió a nemrég visszanyert szabadságot kérdőjelezi meg. Különösen Magyarországon - írja a tudósító.

A konzervatív kormány a nemzeti értékek előtérbe helyezésével párhuzamosan a hungarikumok megóvására és népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet, törvény is született a hungarikumok védelmére - jegyzi meg Léotard, hozzátéve, hogy a magyarok közül sokan, sokszor tévesen rosszabb minőségűnek tartják a hazai termékeket, miközben a nyugati árucikkeket "mitizálják".

A Der Standard című osztrák liberális lap kommentárjában a magyar kormány osztrák bankokkal szembeni bánásmódját bírálta, amely szerinte joggal vezetett kritikákhoz és felháborodáshoz Ausztriában. A szerző szerint a devizahitelek átváltása olyan populista-nacionalista intézkedés, amely a külföldi vállalatok rovására könnyít a hazai választók terhein. A napilap szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is visszariadt attól, hogy a bankoknak nyíltan a szemére vesse a magyar törvények megsértését, inkább a bíróságok mögé bújt. A Der Standard úgy véli, az Orbán-kormány beavatkozása felszínes intézkedés, amely egyáltalán nem érinti például a hitelesek megfelelő tájékoztatásának kérdését.

Az osztrák lap úgy gondolja, a devizahitelesek problémáját tekintve Michael Spindelegger osztrák pénzügyminiszter ugyanazt az utat járta be, mint Orbán Viktor, így bármiféle - legalábbis az osztrák kormány részéről érkező - kritika alaptalanná válik a magyar eljárással szemben. A Der Standard szerint előfordulhat, hogy a két politikus rövidtávon hasznot húzhat az intézkedésekből, közülük is elsősorban Orbán, hiszen tetteiben következetes és belpolitikailag népszerű. A szerző azonban úgy véli, középtávon mindkét eset árthat az országoknak: habár az önkényesség a külföldiekkel szemben politikailag és jogilag könnyen igazolható, legtöbbször negatív hatásai vannak a szavahihetőségre, a hitelképességre és a gazdasági vonzerőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.