Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Augusztus 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezt kell tudnia, ha most áll először munkába

Ezt kell tudnia, ha most áll először munkába

Évről-évről a legtöbb fiatal szeptember elején áll munkába életében először. A LIGA Szakszervezetek ezért most összefoglalta számukra, hogy mik az alapvetően fontos szabályok, amelyekre oda kell figyelni.

Pénz beszél…

A legfontosabb, amit minden első munkahelyre belépő fiatalnak tudnia kell, hogy nincs próbanap. Aki bármilyen munkát végez, már az első naptól írásba foglalt, aláírt munkaszerződéssel kell, hogy rendelkezzen, és be kell hogy legyen jelentve az adóhatósághoz. Ez a munkáltató felelőssége. Továbbá nincs munkaviszony fizetés nélkül, még egy napra se.

A bruttó bér mértéke 2014-ben Magyarországon, napi 8 órás, heti 40 órás munkavégzés esetén, nem lehet kevesebb havi 101.500 Ft-nál, ami napibér esetén 4.670 Ft, órabér esetén 584 Ft.

Az úgynevezett garantált bérminimum összege ennél valamivel magasabb (bruttó 118.000 Ft) amely akkor jár, ha az adott munka elvégzéséhez szükséges legalább a középfokú végzettség. Diplomás minimálbér hivatalosan nem létezik Magyarországon.

A munkaviszony alapvető követelményei

A munkaszerződésnek minimum tartalmaznia kell a felek nevét és adatait, a munkavállaló személyi alapbérét, a betöltendő munkakört. Dátum és aláírás is kell a szerződés végére, és fontos, hogy a szerződés megkötésére valóban jogosult személy írja azt alá a munkáltató részéről. A szerződést két egyforma példányban kell elkészíteni, amelyikből az egyik a munkavállalóé.

Ezeken túl célszerű még beleírni a munkavégzés helyét, a próbaidő időtartamát (maximum 3 hónap), a munkaviszony kezdőnapját és azt, hogy határozott, vagy határozatlan időre szól a munkaszerződés.

A munkaviszony kezdetétől számított 15 napon belül a munkáltató köteles további írásbeli tájékoztatások sorát adni a munkavállalónak, így például a munkaköri leírást, tájékoztatást a napi munkaidőről, a juttatásokról, vagy hogy van e kollektív szerződés a cégnél.

Fontos még az is, hogy felismerjük a munkaviszonyt. Ez talán banálisnak tűnhet, de sok visszaélés tapasztalható a megbízással és vállalkozói jogviszonyban foglalkoztatással kapcsolatban. Habár sokszor nehéz lehet megkülönböztetni, a legfontosabb ismérvek a munkaviszony mellett a következők: ha a munkát a főnök által meghatározott helyen és időben, a cég által adott eszközökkel kell elvégezned, a főnök utasításai szerint, akkor te munkavállaló vagy, akármit is szeretne a szerződésed fejlécébe írni a cég.

Két hét szünet mindenkinek jár

A napi 6 órát meghaladó munkavégzés során legalább egy 20 perces munkaközi szünet jár, de 9 óra vagy ennél hosszabb munkaidő esetén plusz egy 25 perces szünet is jár. Ezen felül fontos tisztában lenni azzal, hogy az emberi méltósághoz és az egészséghez való jog mindenkit megillet, még a munkában is, ebből következik, hogy WC-re bárki elmehet a munkaközi szüneten kívül is bármikor, amennyiben jelzi főnökének a távollétet. Ugyanez azonban nem igaz a cigaretta szünetre!

A napi szünet mellett éves szabadság is megillet minden munkavállalót, ennek kezdő mértéke (alapszabadság) 20 nap, amely arányosan jár. Így ha szeptember elsején állsz munkába, idén még 7 nap szabadságra vagy jogosult. A szabadságot (7 nap kivételével) a munkáltató adja ki, nem pedig a munkavállaló veszi ki, de erről 15 nappal előre kell, hogy értesítsen. Évente legalább egyszer 14 egybefüggő napra kell, hogy kiadják a szabadságod.

Ha még nincs 18 éves, vagy elmúlt 25, esetleg már családja van, pótszabadság is megilletheti.

Pár jó szó a biztonságról

A munkavégzéshez szükséges eszközöknek biztonságosaknak is kell lenniük, illetve veszélyes munka esetén a védőfelszereléseket is biztosítani kell (kesztyű, maszk, sisak, munkavédelmi bakancs). A munkahelyen továbbá nem lehet akármilyen meleg vagy hideg, de túl sötét vagy szűk sem lehet a munkaállomás. Aki képernyő előtt dolgozik, az minden 50 perc után 10 percig nem nézheti a képernyőt (de más munkát végeznie kell), és arra is van szabály, hogy minden olyan munka, amelynek technológiája nem követeli meg az állást, az ülve is végezhető, és ennek lehetőségét a munkáltató köteles biztosítani.

Törvények tengerében, ki segít nekem?

A munka világát tehát nem csak egy törvény szabályozza, hanem számtalan más jogszabály is. És minden egyes munkahelyen ezek megfelelő kombinációját kell alkalmazni. Amennyiben a munkavállaló úgy érzi, hogy kihasználják, veszélyeztetik, felkeresheti a LIGA Szakszervezetek minden megyében jelen lévő tanácsadóit és érdekvédelmi munkatársait, munkajogászait, akik örömmel segítenek érdekei hatékonyabb védelmében, melynek legalapvetőbb eszköze a szakszervezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni