Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feldman: A takarmány is legyen GMO-mentes

Feldman: A takarmány is legyen GMO-mentes

Fontos cél, hogy az állatok is genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes takarmányt kaphassanak - erről a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt az M1 műsorában. Feldman Zsolt emlékeztetett, a növénytermesztés, a vetőmaghasználat területén már sikerült elérni, hogy az európai uniós tagországok maguk dönthessenek arról, akarnak-e a területükön GMO-kat termeszteni vagy sem.

A következő kihívás szerinte a takarmányozás és az élelmiszerek kérdése. Kifejtette: Európa és benne Magyarország az állattenyésztés, a takarmányozás területén erősen fehérjefüggő, ami azt jelenti, hogy Európa nem termel annyi fehérjét, fehérjenövényt, amennyit az állatok megkívánnak, ezért be kell hozni, ami, főleg a tengerentúlról, genetikailag módosított szója, szójadara.

A cél, hogy az állatok is GMO-mentes takarmányt kaphassanak - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt elmondta, hogy Magyarország évente csaknem félmillió tonna olyan különböző szójatakarmányt importál, amely 'nem feltétlenül GMO-mentes'. Magyarország is tud azonban fehérjenövényeket előállítani, a magyar gazdálkodóknak pedig az idei évtől többlettámogatást biztosítanak, ha szóját vagy más fehérjenövényt akarnak termelni. A helyettes államtitkár szerint jó öntözéssel és a klimatikus feltételekkel háromszorosára növelhető a magyarországi szójatermő-terület.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.