Hírek
2014. Április 19. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Génmutáció miatt okoznak rákot a feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok gyakori fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát legalábbis azoknál, akik hordozzák az erre hajlamosító speciális gént.
A legnagyobb húsfogyasztóknak kétszer nagyobb a kockázatuk a betegség kialakulására összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés feldolgozott hústerméket fogyasztanak - írja a The Telegraph.
Már régóta ismert, hogy a feldolgozott húsok - kolbász, bacon, felvágottak - növelik a bélrák kockázatát, a mostani tanulmány azonban rámutatott annak genetikai hátterére is. A vizsgálat keretében 18 ezer, 10 különböző étrendet követő személytől gyűjtöttek adatot.
A húsfogyasztás mennyisége alapján a résztvevőket négy csoportra osztották. Megállapították, hogy azoknak, akiknél fennáll az rs4143094 nevű génmutáció, a nagyobb mértékű húsfogyasztás 39 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök és rostok fogyasztása csökkenti a daganatos betegség rizikófaktorát.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Március 28. 10:01, csütörtök | Belföld
Februárban 6197 gyermek született, 10 664 ember halt meg
Az előzetes adatok szerint 2024 februárjában 6197 gyermek született, és 10 664 ember halt meg; 2023 februárjához képest a születések száma 5,7, a halálozásoké 3 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 22 százalékkal nőtt
2024. Március 28. 09:53, csütörtök | Belföld
600 ezer fellett a bruttó átlagbér a KSH szerint!
KSH: a bruttó átlagkereset 605 100 forint volt januárban, 14,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban
2024. Március 28. 09:49, csütörtök | Belföld
A reálkereset több mint 10 százalékkal nőtt januárban
2024. Március 28. 06:00, csütörtök | Belföld
Szerdán kezdődik első osztályos gyermekek elektronikus beiratkozása
Szerdán indul a leendő első osztályos gyermekek előzetes elektronikus beiratkozása a KRÉTA felületén - közölte a Klebelsberg Központ az MTI-vel.