Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idollá silányultak ősi szimbólumaink

Idollá silányultak ősi szimbólumaink

A szimbólumok egész életünket végigkísérik, segítik utunkat. Amennyiben elveszítjük őket, önmagunk megismerésében segítő útjelzők nélkül maradunk. A modern ember azonban elfelejtette a szimbólumokat, jelképeink kiüresedtek, idollá silányultak. A Rádió Orient műsorában Dávid Katalin művészettörténész életének emlékezetes találkozásairól, a Szent Korona hazahozataláról, valamint a húsvét jelképeiről beszélt.

Dávid Katalin Széchényi-díjas művészettörténész életének meghatározó eleme, hogy tízgyermekes családba született. A mélyen vallásos, erdélyi gyökerű örmény család harmadik gyereke fiatalkora három legfontosabb tanárára emlékezett vissza: Kerényi Károly klasszikafilológus óráin a legfontosabb értékeket ismerte meg, Sík Sándor irodalomtörténészként, míg Bálint Sándor néprajztudósként segítette szellemi fejlődését. Élete meghatározó pontjaiként a jezsuitákat emelte még ki: „Tanáraim, barátaim, és később munkatársaim is lettek.”

A Rádió Orient vendége élete során számos jeles személyiséggel találkozhatott: egyetemistaként elsőként köszöntötte a sopronkőhidai börtönből szabadult , Budapestre látogató Mindszenty József hercegprímást, majd a lengyel-magyar barátság ezer évét feldolgozó kiállítás kapcsán a későbbi II. János Pál pápával került személyes kapcsolatba. „A kiállítás Visinszky lengyel bíboros, és Wojtyła krakkói érsek közbenjárásával valósulhatott meg. Ez volt az első találkozásom a későbbi pápával. Amikor Rómában dolgoztam, a fiammal együtt fogadott az akkor már rossz egészségi állapotban lévő egyházfő, ám ennek ellenére remegő kézzel személyes dedikációt és áldást adott nekem.”

1978-ban a Szent Korona hazahozatalában tanácsadóként vett részt a szakember. Ő nem támogatta a koronának a Budai várba, egyszerű múzeumi tárgyként való elhelyezését. „A Szent Korona nem kincs, hanem egy ország, egy nép szimbóluma” – személyes közbenjárására az Egyesült Államoktól visszakapott felségjelvényt végül Apró Antal, az országgyűlés akkori elnöke vette át, és a Nemzeti Múzeumban egy külön teremben helyezték el. „Amikor kinyitottuk a ládát lehúztam kezemről a cérnakesztyűt, megfogtam a koronát, és a fejemre helyeztem. Nem tiszteletlenségből tettem, bocsánatot kértem, de úgy éreztem, hogy megérdemeltem” – idézte vissza az emlékezetes pillanatot.

A szimbólumok egész életünket végigkísérik, az emberré válás pillanatában is velünk voltak – emelte ki a művészettörténész. „Jelképekkel dolgozunk egész életünkben, ezek segítenek minket. Amennyiben elveszítjük őket, a befelé való úttól szakadunk el, önmagunk megismerésében útjelzők nélkül maradunk” – egy jelkép azonban csak akkor él, ha megértik. A modern ember elveszítette a szimbólumokat, ez a közel 200 éves folyamat hihetetlen veszéllyel járt, jelképeink kiüresedtek és idollá váltak. Ennek köszönhető, hogy a szvasztika, vagy a csillag gyilkos rendszerek eszközévé válhatott – mutatott rá a szakértő.

A Rádió Orient vendége a műsor zárásában a húsvéti ünnepkör szimbólumait mutatta be. A bárány visszavezet az Ószövetséghez, a zsidó nép egyiptomi fogságához, amikor Isten parancsot adott a családoknak, hogy öljenek le egy bárányt, kenjék az állat vérével körbe az ajtajukat, majd fogyasszák el az egész állatot – ezzel menthették meg elsőszülött fiaikat. János evangéliuma visszautal erre, a keresztfán a halott Jézus vérével életet mentő báránnyá vált – idézte fel. A kereszt a megváltás jele, a húsvét a beteljesedés ünnepe, egy fantasztikus csoda - mondta. Jézus feltámadása ugyanis még az apostolok számára sem volt evidencia. Azonban csak ezzel lett érthető Krisztus istensége. „A feltámadás hozza meg a megváltás beteljesedését. Jézus minden embert megváltott” – emlékeztetett Dávid Katalin.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.