Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Kónya Imre: a rendszerváltás megtörtént

Kónya Imre: a rendszerváltás megtörtént

A rendszerváltás megtörtént - mondta Kónya Imre volt MDF-es politikus, korábbi belügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap az Antall-kormány 25 évvel ezelőtti megalakulására emlékezve.

Magyarországon a szabad parlamenti választást követően parlamentáris demokrácia, magántulajdonon alapuló piacgazdaság alakult ki, megváltozott az ország politikai státusa a Varsói Szerződés megszűnésével, a szovjet csapatok kivonulásával - szögezte le a volt politikus arra az újságírói felvetésre, hogy sokan azt gondolják, mintha nem is történt volna meg a rendszerváltás.

Kónya Imre az MDF 1994-es választási vereségét annak tulajdonította, hogy az emberek csalódtak a várakozásaikban.

Szerinte a rendszerváltozás nem hozta el a jólétet. Az emberek azt hitték, ha olyan rendszer lesz, mint Ausztriában, akkor úgy fognak élni, mint ott az emberek - magyarázta. Megjegyezte: Antall József miniszterelnök nem véletlenül nevezte kormányát kamikazénak, hiszen többször is elmondta, hogy ez nem így lesz, felhívta a figyelmet a nehézségekre.

Kónya Imre a rendszerváltást megelőző, 1988 és 1990 közötti időszakot úgy értékelte, hogy egészen ritka kegyelmi időszaka volt a magyar politikai életnek, mert mindenki a legjobbat adta magából. Elmondta: az Ellenzéki Kerekasztal üléseit vezetve olyan politikusokat ismert meg, akik pártállástól függetlenül keményen vitatkoztak, de készek voltak a megállapodásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.