Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pogácsás: „mindössze lehetőség a települési adó”

Pogácsás: „mindössze lehetőség a települési adó”

Ebben az ötéves önkormányzati ciklusban új elemként jelenik meg a képviselők kötelező képzése. Az új képviselő-testületek munkáját emellett a Nagy Önkormányzati Kézikönyv is segíti. További újdonság a települési adó kivetésének lehetősége – a Rádió Orient műsorában Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mutatta be az önkormányzati rendszer újdonságait, valamint a szociális tűzifaprogram részleteire is kitért.

Nehéz éven, három nagy választáson van túl az ország. Az utolsóként októberben lezajlott önkormányzati szavazást követően elindulhat a munka az önkormányzatoknál is – a Rádió Orient műsorában Pogácsás Tibor elmondta, rendben lezajlottak a november eleji megismételt választások is, megalakultak az új képviselő-testületek. Ebben az ötéves ciklusban új elemként jelenik meg a képviselők kötelező képzése. Egyrészt az új önkormányzati törvény és a megváltozott gazdálkodási szabályok is indokolják az egynapos képzéseket, másrészt: „a megyei kormányhivatalok által szervezett képzések megkönnyítik az önkormányzati szereplők munkavégzését” jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette: nem lehetnek szankciók és valódi vizsga sem. De minden megválasztott tisztségviselőnek saját érdeke, hogy részt vegyen a kurzuson, és hogy megismerje az önkormányzatiság lényegét.

A képzések mellett a Nagy Önkormányzati Kézikönyv is segíteni hivatott a polgármesterek és a képviselők munkáját. A kiadvány az önkormányzatiság 24 évének áttekintése mellett egyszerű és érthető példákkal mutatja be az önkormányzatok feladatait és lehetőségeit. „Minden polgármester irodájában ott kell lennie ennek a kézikönyvnek” – Pogácsás hozzátette, a kiadvány tökéletes kiegészítése a képzési anyagnak.

Az önkormányzati szektor feladatai folyamatosan növekedtek az évek során, míg az állami támogatások mértéke stagnált – utalt az adósságválság gyökerére az államtitkár. Pogácsás Tibor kiemelte, az önkormányzatok 2010-re a fizetésképtelenség határára sodródtak. A kialakult instabil helyzet az önkormányzati feladatellátás mellett az ország gazdálkodását is veszélyeztette. Ezért a feladatfinanszírozási rendszer bevezetése mellett az állam átvállalta a hiteleket, és szigorúbb gazdálkodási feltételeket szabott meg. „A jövőben nem változik az önkormányzati költségvetés főösszege, azonban a teherbíróbb önkormányzatoknak nagyobb terhet kell vállalniuk a kicsik javára” – utalt a változásokra az államtitkár.

Az új rendszerben megnyílt a települési adó lehetősége is. A szakember kiemelte, az új adónem mindössze lehetőség, nem jelent kötelezettséget. „A magyar polgárok jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy részt vegyenek az önkormányzatok helyi feladatvállalásában. Azonban vannak olyan települések, ahol a lakosság megengedheti magának, hogy direkt hozzájáruljon a fejlesztésekhez.”

Az önkormányzatok jelenleg több tucat informatikai céggel vannak szerződésben, és eltérő szoftvereket használnak. A saját informatikai rendszerek helyett célszerű a jövőben egy egységes rendszert kialakítani – emelte ki az önkormányzati államtitkár. Pogácsás hozzátette, ez az átjárható struktúra jelentősen megkönnyítené a polgármesteri hivatalok munkáját és együttműködését. A rendszer kialakítása uniós pályázaton, a Közép-magyarországi régióban kezdődött meg. Sikeres próbaüzem esetén 2016 közepére országosan is működhet az új, egységes rendszer.

A rezsicsökkentés és a tűzifa árának mérséklése mellett a szociális tűzifaprogram a hátrányos helyzetű településeket segíti. A projekt a negyedik sikeres évben 3 milliárdos költségvetéssel bír, és 2068 önkormányzatot érint. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, minden ötezer lélekszámnál kisebb település pályázati rendszerben jelentkezhetett a támogatásra. A hátrányos helyzetű településeknél nincsen, míg a többinél mázsánként ezer forint az önrész szén igénylése esetlén, a tűzifánál pedig erdei köbméterenként 1000 forint. „Évről évre többen pályáznak, idén ötmilliárdos volt az igény. A kisebb igényeket mindenki megkapta, felette pedig a helyi szociális mutatók szerint történt az elosztás”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.