Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. December 19. 19:12, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tasnádi: a polgárőrök nélkül nincs közbiztonság

Tasnádi: a polgárőrök nélkül nincs közbiztonság

A polgárőrség nélkül nincs közbiztonság Magyarországon, ezért a munkájuk nélkülözhetetlen - jelentette ki Tasnádi László, a Belügyminisztérium (BM) rendészeti államtitkára pénteken az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) évzáró elnökségi ülésén a fővárosban.

Az államtitkár elmondta: a polgárőrök egyre nagyobb mértékben veszik ki a részüket a közbiztonság fenntartásában, és erre szükség is van. A 2014-es év nagy sikereket hozott a szervezetnek; 'tele volt akcióval' és a jövő év is hasonló lehet. 'A kormány számít önökre és lehetőségeihez mérten mindent megtesz. Ahogy láthatjuk, egyre több tárca próbál segítséget nyújtani az önök munkájához' - hangsúlyozta Tasnádi László.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta: a jövőben például a környezetvédelem területén hangsúlyosabban jelenik meg a civil szféra.

'Ezért üdvözlöm azt a kezdeményezést, aminek értelmében az OPSZ-el egy együttműködési megállapodást kötünk valamennyiünk javára' - tette hozzá, azzal együtt, hogy a polgárőrök segítségével sikeresebben előzik majd meg a természetkárosítást.

A rendezvényen a tárca környezetvédelmi államtitkársága és az OPSZ aláírta az említett megállapodást. Halmos Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes hangsúlyozta: a polgárőrség nemcsak stratégiai, hanem operatív partnere is a rendőrségnek. 'Történjen bármi, önökre mindig számíthatunk, legyen szó a külterületek biztonságáról, árvízről, veszélyeztetett rétegek biztonságáról, közlekedésbiztonságról' - hangsúlyozta.

Jó évet zárt a polgárőrség - hangsúlyozta Túrós András, az OPSZ elnöke, hozzátéve, hogy sikeresen teljesítették azokat a feladatokat, amelyeket a BM és a rendőrség megfogalmazott. 'A polgárőrség tevékenységét a kiszámíthatóság, a folyamatosság és a kiegyensúlyozottság jellemezte' - mondta az elnök.

Szólt arról is, eredményként könyvelték el, hogy a választások évében nem volt kampánytéma a közbiztonság. Ebből és a statisztikai adatokból is arra lehet következtetni, hogy a lakosság biztonságérzete 'nyugvópontra ért', ami nagyban köszönhető a rendőrség mellett a polgárőröknek is - emelte ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén nagy hangsúlyt fektettek a külterületek biztonságára: több mint ötszáz lovas polgárőr látott el ilyen feladatot. A szervezetben egyébként több mint 60 ezren teljesítenek szolgálatot, és csak idén mintegy 8 ezerrel nőtt, jövőre pedig újabb 7-10 ezerrel nőhet a számuk - ismertette.

A polgárőrök 2014-ben 8-10 százalékkal több, összesen 7,2 millió szolgálati órát teljesítettek köz- és külterületeken - mondta Túrós András, rámutatva, hogy ebből 1,4 millió óra a rendőrséggel közös szolgálat volt.

Az elnök szerint a kormány és a BM segítsége döntően hozzájárult a sikereikhez: idén például 1,2 milliárd forint támogatást, 650 kerékpárt kaptak és 25 millió forintot a lovasok működésére. A rendőrségnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, valamint a Földművelésügyi Minisztériumnak köszönhetően 184 gépkocsit állíthattak szolgálatba idén - tette hozzá Túrós András.

A rendezvény végén a Magyar Posta és a Magyar Labdarúgó Szövetség 5-5 millió forintot ajánlott fel a szervezetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.