Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Augusztus 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 11 ezer devizapert függesztettek fel a bíróságok

Több mint 11 ezer devizapert függesztettek fel a bíróságok

Az első, júliusi adósmentő jogszabály alapján több mint 11 ezer devizapert függesztettek fel a bíróságok: az eljárások részben vagy egészben az árfolyamrés, az egyoldalú kamatemelés jogszerűségéről szóltak – tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Bírósági Hivataltól. Az ügyfeleket a bíróságok már értesítették. A perek azt követően folytatódhatnak, hogy az Országgyűlés megalkotja a bank és az adós közötti elszámolás módját rendező második devizatörvényt.

A Fővárosi Törvényszék pénteken tárgyalja az első devizaügyi bankpert. A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezetnek kell igazolnia, nem járt el tisztességtelenül az egyoldalúan módosított devizahitel-szerződéseknél. A pénzintézetek augusztus 25-ig indíthatnak pert az állam ellen. Az eljárásokban érvényre juthat a július 4-én megszavazott adósmentő jogszabály. Ha az állam nyer, az adósok visszakaphatják a pénzüket. Ha a bank nem perel, beletörődik abba, hogy kamatemelése tisztességtelennek, érvénytelennek minősül – ilyenkor az összeg megilleti a hitelfelvevőket.

Mint a lap megtudta, a felfüggesztett ügyek között számos – több mint nyolcszáz – olyan per is szerepelt, amelyet a végrehajtás megszüntetéséért indított meg korábban a hitelfelvevő. Az ilyen esetekben általában az történt, hogy a bank felmondta a hitelszerződést, majd – a közjegyző közreműködése vagy a bíróság határozata nyomán – az ügy a végrehajtó elé került. Az adós csak ezután fordult az igazságszolgáltatáshoz, vagyis az eljárás a végrehajtás időszakában vette kezdetét.

Az efféle perek más szabályok szerint zajlanak, az ügyfél mozgástere szűkebb – mondta a lapnak Virág Csaba, hozzátéve: ilyen keretek között lehet megvizsgálni, hogy a kölcsönszerződés bizonyos pontjai, például az árfolyamrésről vagy az egyoldalú kamatemelésről szóló kikötések érvénytelenek-e. Az OBH szakembere ugyanakkor megemlítette, bármilyen perről is volt szó, a felfüggesztések elrendelésekor az ország bíróságai egységes szempontok szerint jártak el. Az ügykör kapcsán ugyanis az ítélkező fórumok kollégiumainak vezetői szakmai állásfoglalást adtak ki, az iránymutatást a konkrét ügyekben eljáró bírák figyelembe vehették, mérlegelhették.

Virág Csaba elmondta azt is, a perek felfüggesztését a törvény rendelte el, az előírástól nem térhettek el az ítélkező fórumok. Lényeges az is, hogy a felfüggesztés miatt fellebbezésnek nincs helye, ugyanakkor eljárásjogi kifogást bárki előterjeszthet. Az ilyen beadványokat a bíróságok megvizsgálják.A bíró egy másik fontos szempontról is beszélt, arról, mikor és hogyan folytatódhatnak a most felfüggesztett devizaperek. Az OBH szakembere az első devizatörvényt idézve elmondta: az ügyek felfüggesztésének végét az elszámolásról szóló második jogszabály határozhatja meg, a legkésőbbi dátum azonban 2014. december 31. Az eljárásokat tehát legkésőbb a jövő év elején folytatni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.