Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Január 20. 11:07, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az elmúlt 20 év legsúlyosabb madármérgezése történt a Balaton-felvidéken

Az elmúlt 20 év legsúlyosabb madármérgezése történt a Balaton-felvidéken

Az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb mérgezését követték el védett madarak és más állatok ellen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén,

az elhullott állatok összességében több mint egymillió forint természetvédelmi értéket képviselnek - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense szerdán az MTI-vel.
Szinai Péter elmondta, hogy a Nagydém melletti gyepterületen találtak rá az állati tetemekre, amelyek között frissebbek és régebbiek is voltak, az állatok mérgezése feltételezhetően hónapok óta tart.

Hozzátette, a pusztítás elsődleges célpontjai a madarak lehettek, amelyek nagy számban élnek az érintett területen fontos táplálékuk, a sok pocok miatt, valamint erre enged következtetni az is, hogy a csalétket nyílt területre helyezték, így a madarak messziről észrevehették.

A szakember közölte: 23 egerészölyvet, 9 hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házimacskát mérgeztek meg, négy fácánt és egy házigalambot pedig mérgezett csaliként helyeztek ki.

A lakosságtól érkezett bejelentés alapján múlt vasárnap ment ki a helyszínre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre, majd az igazgatóság további szakemberei, a rendőrség és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közreműködésével folytatódott a helyszínelés, amelyet keresőkutya is segített - összegezte a zoológiai és ökológiai szakreferens, hozzátéve, hogy méreggel való visszaélés és természetkárosítás ügyében nyomoz a rendőrség.

Szinai Péter elmondta, hogy a legnagyobb számban elhullott egerészölyv sem vadgazdálkodási, sem más jellegű kárt nem okoz, hiszen túlnyomórészt pockokkal táplálkozik, amivel inkább hasznot hajt, így a leggyakoribb indokként jelentkező, vélt károkozással nehezen magyarázható a cselekmény.

Hozzátette: hasonló eset leginkább az alföldi apróvadas területeken jellemző, ahol zömében szőrmés ragadozókat mérgeznek meg.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén legutóbb két éve Somogy megyében mérgeztek meg réti sasokat, ekkor másodlagos mérgezés történt, a madarak mérgezett rókatetemből ettek - fűzte hozzá.

Az elmúlt húsz évben több száz hasonló eset történt, jogerős bírói ítélet azonban még nem született, hiszen a bizonyításhoz tetten kellene érni az elkövetőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során