Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 14. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kutya-gyerek kommunikációra tanítanak Gödöllőn

Kutya-gyerek kommunikációra tanítanak Gödöllőn

A kutyatámadások megelőzhetőek, az ehhez szükséges viselkedés pedig egy speciális módszerrel könnyen megtanulható. Az elmúlt öt évben már közel húszezer gyermek sajátította el a tréning nyújtotta gyakorlati ismereteket. Azokon a településeken, ahová rendszeresen visszajárnak a Kutya-Barátok Sport Egyesülete megbízásából a Gödöllői Kutyasport Központ (GKSK) oktatói megismételni a programot, a statisztikai adatok alapján 60-70%-kal csökkent a gyerekeket érintő kutyás balesetek száma.

Halász Árpád, az egyesület elnöke és a GKSK vezetője, valamint a tréning kifejlesztője elmondta: „Célunk a kutyák kommunikációjának megismertetése, és ezáltalaz értelmetlenkutyás balesetek megelőzése.Ha a program segítségével megelőzünk egy halálos gyermekbalesetet, akkor már sikert értünk el!”

A kutyatámadásos balesetek többsége megelőzhető lenne, hiszen azok 98%-a emberi mulasztás miatt történik. Ráadásul a sérültek 60%-a gyermek, ami90%-ban szülői felelősség! Magyarországon évente csaknem 5000 veszélyes kutyaharapást regisztrálnak, és az áldozatok közül több százan válnak fogyatékkal élővé vagy szenvednek 8 napon túl gyógyuló sérüléseket. Sajnos minden évre jut legalább 2 halálos áldozat is. Az ilyen tragédiák elkerülése miatt, kimondottan a kutyatámadások megakadályozása és kivédése érdekében fejlesztette ki 10 évvel ezelőtt Halász Árpád állatkoordinátor, a GKSK vezetője a kutya-gyerek kommunikációs tréninget.

A gyermekek számtalan helyzetben találkozhatnak kutyákkal, pl. játék közben bemásznak egy ismeretlen helyre, vagy elmennek a barátjukhoz, ahol a kutya szabadon van, vagy csak az iskolából hazafelé menet az utcán szembetalálkoznak egy szabadon kószáló ebbel. A gyerekek korosztálya kifejezetten veszélyeztetett, hiszen nem ők a kutyatartók, hanem legtöbbször elszenvedői a felnőttek hanyagságából adódó tragédiáknak. A közhiedelemmel ellentétben az állatok nem kiszámíthatatlanok, sőt, éppen ellenkezőleg, aki ismeri őket, pontosan meg tudja mondani, hogy mikor, mire, hogyan fognak reagálni. Mivel a gyermekek viselkedése, mozdulatai még nem olyan tudatosak, mint a felnőtteké, ezeket a találkozásokat meg kell tanulniuk kezelni.

A kutya-gyerek kommunikációs tréning egy olyan interaktív óra, amit a kicsi óvodás gyerekektől kezdve az idősekig mindenki nagyon élvez, egyrészt a játékos, élményekkel teli tanulásnak, másrészt az ott elsajátított egyértelmű, életmentő mozdulatoknak köszönhetően. A komoly témát szórakoztatóan, történetekkel fűszerezve mutatják be a trénerek az adott korosztály számára érthető módon. A foglalkozásokon az oktatók saját, jól szocializált, képzett, egészséges kutyáikkal együtt szemléltetik a kutya testjeleit és az azok kezeléséhez, lereagálásához szükséges trükköt. Az eddigi tapasztalatok alapján a módszerre a gyermekek rendkívül fogékonyak, a trükköket, az adott szituációban megfelelő viselkedéseket könnyen elsajátítják és a mindennapokban is eredményesen hasznosítják.

A Kutya-Barátok Sport Egyesülete célja, hogy a jövőben minél több gyermek megismerhesse a hosszú évek alatt kifejlesztett módszert, és ezáltal hazánkban minimálisra csökkenjen a kutyatámadásokból eredő balesetek száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.