Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Március 15. 05:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Minden csepp számít: a globális vízválság elleni fellépésre hív mindenkit az ENSZ

Minden csepp számít: a globális vízválság elleni fellépésre hív mindenkit az ENSZ

Azonnali lépéseket szorgalmaz a globális vízválság elkerülése érdekében az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete, melynek Áder János köztársasági elnök is tagja.

A grémium kétéves munkájának zárásaként jelentést készített, amellyel együtt egy nyílt levelet is közzétett. A dokumentumok szerda délután kerültek fel az ENSZ honlapjára. A jelentés magyar nyelven az elobolygonk.hu és a keh.hu honlapon olvasható.
A jelentés szerint a mostani az első alkalom, hogy a Föld lakóit hivatalosan is azzal szembesítik: vagy találnak megoldást a vízválságra, vagy megszűnik létezni az eddig ismert világ. "A víz kérdése e századra egyenesen élet-halál kérdéssé vált" - írták. A dokumentum szerint egyéneknek, közösségeknek, cégeknek, városoknak és országoknak egyaránt meg kell érteniük, hogy milyen szerepet tölt be a víz a földi életben, hogy milyen sokféle értékkel rendelkezik, hogyan kell vele bánni, hogyan kell megbecsülni.

Napjainkban több mint 2 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet inni, s míg ma az emberiség 36 százaléka él vízhiányos régiókban, az évszázad közepére több mint a fele kerül ebbe a helyzetbe. A bővülő népesség, a növekvő élelmiszer- és energiaigény csak fokozni fogja a vízhiányt: 2050-re a világ gabonatermelésének közel a felét veszélyezteti, és egyre több ember kényszerülhet lakóhelye elhagyására - figyelmeztet a jelentés.

A grémium az állam- és kormányfőket is cselekvésre szólítja fel, és a vízügyi beruházások megduplázását tartja szükségesnek a következő öt évben.

A nyílt levélben azt írták: a vízkincsen keresztül bontakozik ki az egyik legnagyobb veszély, ami a gazdasági fejlődést, a szegénység visszaszorítását, a békét, a biztonságot és a fenntartható fejlődést fenyegeti. A közelítő válságot együttesen okozza a tiszta víz hiánya mellett a világ népességének növekedése, a szennyezés, az ökoszisztémák hanyatlása és a klímaváltozás hatásai.

A testület szerint el kell érni, "hogy minden csepp számítson", ezért szemléletváltást sürgetnek. A vízkészleteket úgy kell felhasználni ivóvízként, élelmiszer előállítására, energiatermelésre valamint a vízbázisok, vizes élőhelyek, tavak, folyók megőrzésére, hogy az a legnagyobb haszonnal járjon a társadalmaink számára.



A nyílt levélben az együttműködés új formáit javasolják, annak érdekében, hogy az Agenda 2030 program vízügyi szempontból is sikeres legyen. A következő öt évben meg kell duplázni a vizes infrastruktúra fejlesztését célzó befektetéseket is. Rámutatnak ugyanakkor arra, hogy a vízgazdálkodási, a vízellátási szolgáltatások piaca, valamint a természeti katasztrófák elleni védelem akkor vonzza a befektetéseket, ha a politikai szándék világos, a szabályozás országos és helyi szinten is átlátható.

"Haladéktalan, már ma lépésekkel számoló cselekvésre szólítjuk az állam- és kormányfő társainkat" - tartalmazza a levél. A testület olyan megközelítést javasol, amelyben mindenkinek van szerepe és feladata: a gazdasági ágazatoknak, mint például a mezőgazdaságnak, és vezetőknek, mint például a polgármestereknek és a vállalati igazgatóknak.

A kormányzatoknak együtt kell működniük a helyi közösségekkel, az üzleti és a tudományos szférával, a határon átnyúló folyóvölgyeken és vízbázisokon osztozó országoknak pedig minden fél számára elfogadhatóan kell munkálkodniuk.

"Egyénekként is felelősséggel tartozunk, mindannyiunk kötelessége, hogy megbecsüljük a vízkincset, előzzük meg a pazarlást és a szennyezést" - mutatnak rá.

A víz a fenntartható fejlődésért 2018-28 - nemzetközi cselekvés évtizede 2018. március 22-én indul - olvasható a levélben, amelyet Mauritius, Mexikó, Magyarország, Peru, Dél-Afrika, Szenegál, Tádzsikisztán elnöke, valamint Ausztrália, Banglades, Jordánia, Hollandia miniszterelnöke, illetve különleges tanácsadóként Dél-Korea korábbi miniszterelnöke jegyez.

A testület 2016-ban a világ vízgazdálkodásának fenntarthatóbbá tétele érdekében jött létre, valamint azért, hogy sikeresebbé tegye az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz, 11 állam- és kormányfő részvételével. Áder Jánost az ENSZ főtitkára, valamint a vízügyi befektetéseket támogató Világbank elnöke kérte fel a részvételre. Az ENSZ fennállása óta ez volt az első alkalom, hogy magyar állam- vagy kormányfő felkérést kapott egy világméretű és rendszerszintű probléma megoldását célzó testületbe.

Az ENSZ és a Világbank vezetői olyan állam- és kormányfőket kerestek, akik vezető szerepet vállaltak a klímaváltozás elleni fellépésben, akik közéleti és politikai tevékenységükkel képesek hatni a fenyegető vízválság elhárításához szükséges összefogásra és a technológiai fejlesztésekhez szükséges befektetésekre.

Címkék: csepp, víz, válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;