Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Április 30. 14:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno

Terroristák akciójának lettek áldozatai a magyarok?

Terroristák akciójának lettek áldozatai a magyarok?

Elítélik a terrorizmust a magyarországi szírek

Mindent megtesz a szír hadsereg, és a rendőrség, hogy rövid időn belül, és épségben kiszabadítsák a szombaton a közel-keleti országban elrabolt két magyar állampolgárt – mondták el vasárnapi sajtótájékoztatójukon a Magyarországon élő szír közösség nevében arab üzletemberek. Véleményük szerint a túszejtésnek semmi köze az arab tavaszhoz, a történtek mögött terroristák állnak, akiknek a váltságdíj megszerzésén kívül az a céljuk, hogy keresztülhúzzák az ENSZ-nek a térségre vonatkozó béketerveit, illetve igyekeznek ellehetetleníteni Szíria külkapcsolatait.

Elítélik a terrorizmus minden fajtáját a Magyarországon élő szírek – közölték a két magyar állampolgár elrablása miatt meghirdetett vasárnapi sajtótájékoztatójukon Huszein Ali, és Szír Ali. Az évtizedekkel ezelőtt hazánkban letelepedett üzletemberek szerint a túszok informatikai szakterületen dolgoztak, és szombaton hajnalban Damaszkusztól 460 kilométerre északra, Deir ez-Zorban ejtették túszul őket. A nyilatkozók bizakodóak abban, hogy a szír hadsereg, és a rendőrség rövid időn belül, és épségben kiszabadítja a magyar túszokat, akiket információik szerint Törökország felé igyekeznek kicsempészni az országból elrablóik.

Huszein Ali, és Szír Ali biztosak benne, hogy a történteknek semmi közük az arab tavaszhoz, a túszejtők valószínűleg az al-Kaidával, és más szélsőséges muszlim csoportokkal állnak kapcsolatban. Céljuk, hogy váltságdíjat csikarjanak ki a magyarokért cserébe, és az így megszerzett összegből fegyvereket vegyenek más terrortámadások elkövetéséhez. Az elkövetők bizonyára szeretnének bekerülni a híradásokba is, hogy így ismertethessék egyéb követeléseiket. A szír vállalkozók felhívták a figyelmet, hogy a közel-keleti országban a média egyetlen képviselője sem számolt be a szombaton történtekről, sőt, arról a szíriai hírportálok, blogok is hallgatnak.

Huszein Ali és Szír Ali véleménye szerint ez azt jelenti, hogy a hadsereg, és a rendőrség egy nagyobb, operatív akcióba fogott, hogy kiszabadítsa a magyarokat. A szírek úgy vélik, hogy a híradások nélkülözésével, így a terroristák elhallgattatásával azokat könnyebben el tudják szigetelni a külvilágtól, így hamarabb a nyomukra bukkanhatnak a fegyveres erők. Hasonló esetként említették annak az öt iráni mérnöknek az esetét, akiket három hónapja egy szintén operatív akcióban szabadított ki a hadsereg az emberrablók fogságából.

A hazánkban élő szírek nem tudnak arról, hogy vasárnapig bármelyik ismert szervezet magára vállalta volna a túszejtést, vagy követeléseket fogalmazott volna meg. Az üzletemberek úgy vélik, hogy a terroristák célja a pénzszerzésen kívül az, hogy meghiúsítsák az ENSZ-nek a térségre vonatkozó béketervét, illetve hasonló támadásaikkal igyekeznek ellehetetleníteni Szíria külkapcsolatait. A nyilatkozók leszögezték: az egész magyarországi, kétezer lelket számláló szír közösség egyöntetűen ítéli el a terrorizmust, különösen a magyarok elhurcolását. Beszámolójuk szerint Deir ez-Zor környékén számos külföldi cég, illetve azok alkalmazottai, alvállakozói élnek, és dolgoznak, a környék tavaly márciusig, a polgárháborús harcok kezdetéig a legbiztonságosabb térségek egyik volt Szíriában.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez