Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Thürmer: Kádárnak sikerült az, ami 1989 óta egy miniszterelnöknek sem

Thürmer: Kádárnak sikerült az, ami 1989 óta egy miniszterelnöknek sem

A Munkáspárt elnöke szerint Kádár Jánosnak annak idején sikerült az, ami 1989 óta egy miniszterelnöknek sem; a Kádár-rendszerben fejlett volt az ipar és a mezőgazdaság, míg 23 év kapitalista uralom után jószerével semmire nem lehetünk büszkék.

Thürmer Gyula szombaton Budapesten, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néhai vezetője, Kádár János halálának 23. évfordulóján tartott megemlékezésen, a Fiumei út Nemzeti sírkertben arról beszélt, hogy a Kádár-rendszerben mindenki tudott dolgozni, aki akart, ma azonban másfél millió ember "felesleges" a munkaerőpiacon.
A Munkáspárt elnöke közölte: a Kádár-rendszerben a bank, a gyár, a föld a közösség tulajdonában volt, és nem a piacgazdaság, hanem a tervgazdaság törvényei uralkodtak. Véleménye szerint a kapitalista országok jelenleg nem tudják megoldani problémáikat, ezért a pénz uralma helyett a dolgozók uralmát kell megteremteni.
Utalt arra, voltak, akik Kádár János halálhírére elsírták magukat az utcán, de nem szólta meg őket ezért senki. "Mindannyian éreztük: elveszett valami, ez az ország már soha nem lesz az, mint korábban" - fogalmazott.
Közölte: a rendszerváltáskor a munkások nem akadályozták meg a gyárak privatizációját, a parasztok nem gátolták meg a termelőszövetkezetek szétverését, a párt 1989-es vezetői pedig "elárulták a munkást, a dolgozót, a parasztot, és végső soron elárulták Magyarországot".
Hozzátette, lehet, hogy a Kádár-rendszerben tiltották a rockzenét, de tiltották a kábítószerezést is, a magyar állam pedig "nem engedte elzülleni az ifjúságot". Közölte azt is, hogy Kádár idején is lehetett külföldre utazni, ha nem is korlátlanul, a ma embere viszont nem tud minden évben tengerparton nyaralni.
Thürmer Gyula kitért arra: a szakszervezet adott olcsó nyaralási beutalót, fizetni kellett ugyan a tankönyvekért, de azt a családi költségvetés elbírta, s a lakásokra ugyan várni kellett, de végül mindenkinek jutott a szocializmusban.
A Munkáspárt vezetői a megemlékezés végén koszorúkat és virágokat helyeztek el Kádár János sírjánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk