Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 24. 14:11, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Tömeges érdeklődés Borat hazája iránt - kazah köszönet Cohennek

Tömeges érdeklődés Borat hazája iránt - kazah köszönet Cohennek

Kazahsztán köszönetet mondott Sacha Baron Cohennek - a brit humoristának, aki már lassan egy évtizede gúnyt űz belőle -, mert ténykedése nagyot lendített az ázsiai ország idegenforgalmán.

A humorista 2006-os filmje után a tízszeresére szökkent fel a Kazahsztánba beutazási vízumot igénylők száma, és Jerzan Kazihanov kazah külügyminiszter e hét hétfőn elérkezettnek látta az időt, hogy országa háláját tolmácsolja a turizmus felszökkentéséért Cohennek.

"Nagy győzelem ez számunkra, és megköszönöm (a Cohen által teremtett) Borat figurájának, hogy turistákat vonz Kazahsztánba" - idézte a minisztert a The Daily Telegraph című brit lap.

Cohen Kazahsztánról költött életképeiben úgy szerepelnek a kazahok, mint akiknek kedvenc italuk az erjesztett lóhúgy, minden családi ünnepség előtt jókedvük megalapozásaként kutyát lőnek, és nemzeti sportjuk a tehénboksz. Mindez azonban ezek szerint nem tántorít el senkit Kazahsztántól, hanem inkább vonz, bár hogy pontosan hány embernek csinált kedvet a világban kazah vakációzáshoz, azt nem fedte fel a külügyminiszter, és arra sem emlékeztetett, hogy a filmet - amelyért most hálás - Kazahsztán betiltotta.

A köszönet amúgy röpke egy hónappal követ egy éktelen sportdiplomáciai botrányt, amelyben Cohen nem volt ugyan ludas közvetlenül, ám nélküle az nem történt volna meg. A kuvaiti nemzetközi lövészbajnokságon kazah győzelem is született, a vendéglátók pedig hirtelenjében a világhálóról töltötték le a kazah himnuszt, csakhogy véletlenül nem az igazit, hanem Cohennek - a kazah külügyminiszter által méltatott - Borat című filmvígjátékából származó himnuszparódiáját. Ennek szövege erősen eltér az eredetitől, egyebek közt dicsőíti a kazah káliumot és annak exportját, továbbá a kazah örömlányokat, merthogy ők a legtisztábbak a térségben - a türkméneket nem számítva.

Ezt a himnuszváltozatot hallgatta végig a kuvaiti díjátadón az aranyérmes kazah Marija Dmitrijenko rezzenéstelen arccal, ami viszont gyanússá tette himnusztudását. Kazahsztán diktátora, Nurszultan Nazarbajev - aki azóta is tajtékzik a kuvaiti botrány miatt - úgy véli, hogy azonnal reagálnia kellett volna a sportolónak. A kazah vezér ezért elővigyázatosságból megparancsolta a minap, hogy a londoni olimpiára készülő kazah atléták mindegyikének álmából felkeltve is fejből kell fújnia a valódi kazah himnuszt, így ők most himnuszedzésben is részesülnek. Ezt egyébként megerősítette hétfőn a kazah külügyminiszter is, hozzátéve, hogy hasonló himnuszéberséget parancsolt meg országa összes külföldi diplomáciai képviseletének.

"Mindegyik nagykövetségünk szigorú parancsot kapott, hogy ismertesse meg minden ország külügyminisztériumával a kazah nemzeti himnuszt" - mondta Jerzan Kazihanov.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése