Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 25. 14:35, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Áttörést hozhat a rák elleni küzdelemben

Áttörést hozhat a rák elleni küzdelemben

Brit páciensek bevonásával indul hamarosan egy kubai fejlesztésű tüdőrákellenes vakcina újabb klinikai kipróbálása – jelentették be csütörtökön a gyógyszercég illetékesei.

„A terápiás tüdőrákvakcina (elnevezése Cimavaz-EFG) új klinikai kipróbálása napokon belül megkezdődik az Egyesült Királyságban” – nyilatkozta Erik D’Hondt, a Bioven malajziai gyógyszervállalat tudományos igazgatója, aki a szer európai disztribúciójáért felel. D’Hondt arra nem utalt, hogy hány páciens vesz részt a mostani tanulmányban.

A vakcinát a havannai Molekuláris Immunológiai Központ (CIM) tudósai fejlesztették ki. Kubában ezer páciens bevonásával lefolytatott tesztjei ígéretes eredményeket mutattak.

Zoraida Acosta, a CIM kutatója elmondta, hogy a tudósok optimisták, mert a szer alkalmazása előnyökkel járt, meghosszabbította az előrehaladott állapotban lévő tüdőrákos betegek élettartamát, és javította életminőségüket.

A kutatók célja, hogy a tüdődaganat krónikus betegségként legyen kezelhető, és ne rosszabbodjon, még ha meggyógyítani nem is lehet. A kubai szakemberek hozzátették, hogy a vakcinát a hólyag-, a mell- és a prosztatarák esetében is kipróbálják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: