Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyesek a koffeintartalmú energiaitalok, különösen tinédzserekre s különösen akkor, hogyha azt alkohollal párosítják - figyelmeztetnek a szakemberek a kxlf.com cikkében. Az energiaital ugyanis álmatlanságot, heves szívverést, magas vérnyomást, szorongást és elhízást okozhat, s ezek a tünetek alkohollal párosítva felerősödhetnek.

Ezen kívül alkohollal párosítva egyéb mellékhatásai is lehetnek az energiaitaloknak, mint az ittas vezetés vagy a kockázatos szexuális kapcsolat. Ezek az italok tehát igen veszélyesek lehetnek, különösen a tinédzserek számára.

Egyrészt túl sok koffeint és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás szintén kiváló, s ráadásul egészségesebb energiaszerző források.

A tinédzserek nem elég óvatosak, ezért gyakran keverik alkohollal az energiaitalt. Egy pohár energiaital alkohollal párosítva a szakértők szerint olyan, mintha egy üveg bort és néhány csésze kávét megivott volna az illető. Amíg egy csésze kávé 100 mg koffeint tartalmaz, addig egy doboz energiaital 160 mg-ot. Tinédzserek számára pedig 100 mg-nál több koffein elfogyasztása egy nap káros lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.