Városlista
2025. július 1, kedd - Annamária

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Világszerte 2,3 millió ember halálát okozta a só 2010-ben

Világszerte 2,3 millió ember halálát okozta a só 2010-ben

A túl sok sóbevitel 2010-ben mintegy 2,3 millió ember halálát okozta világszerte, szívroham, agyvérzés, stroke és más szívelégtelenséget okozó betegség következtében - mutat rá egy tanulmány, amelyről a US News számol be. A legmagasabb volt a halálozás a szegény vagy közepesen szegény országokban.

Az adatok azt mutatják, hogy az összes szívvel kapcsolatos haláleset 15 százalékának hátterében a túl sok sófogyasztás áll.

A 2,3 millió elhalálozásból mintegy 1 millió (40 százalék) idő előtti volt, ami azt jelenti, hogy az illető 69 éves, vagy annál fiatalabb volt. A halottak 60 százaléka férfi, 40 százaléka nő volt.

A halál oka az esetek 42 százalékában volt szívroham, 41 százalékában agyvérzés, a fennmaradó 17 százalékot egyéb kardiovaszkuláris megbetegedés okozta. Az összes haláleset 84 százaléka szegény vagy közepesen szegény országban következett be, és csak 16 százaléka magas jövedelmű államokban.

A világ harminc legnagyobb országa közül kiemelkedő volt a halálozások aránya: Ukrajnában, Egyiptomban és Oroszországban. A legkevesebb halálozás pedig Katarban, Kenyában és az Egyesült Arab Emírségekben történt.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód

Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye

A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak

2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód

Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája

2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód

Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon

A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből